El Govern destina més de 15,6 milions d'euros a Catalunya per al desenvolupament de Plans Complementaris de recerca

El Govern destina més de 15,6 milions d'euros a Catalunya per al desenvolupament de Plans Complementaris de recerca

19/04/2022

  • La inversió en aquesta comunitat es dirigirà en concret als Planes Complementaris d'Astrofísica i Física d'Altes Energies i de Materials Avançats
  • La comunitat autònoma aportarà, al seu torn, 14,34 milions d'euros per a ambdues àrees, la qual cosa permetrà establir col·laboracions entre administracions davant reptes clau del nostre país
  • Els Planes Complementaris són una nova eina per a l'engegada de programes de recerca en àrees estratègiques, cogovernats i cofinançats pel Ministeri de Ciència i Innovació i les comunitats autònomes en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència

19 d'abril de 2022.- El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts, a proposta del Ministeri de Ciència i Innovació, el Reial decret pel qual es regula la concessió de 15,67 milions d'euros en subvencions a Catalunya per finançar l'engegada de dues Planes Complementaris de R+D+I a les àrees d'astrofísica i física d'altes energies i de materials avançats.

Els Plans Complementaris són una nova eina per impulsar programes de recerca en àrees estratègiques, cogovernats i cofinançats entre el Ministeri de Ciència i Innovació i les comunitats autònomes en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

En aquest sentit, Catalunya aportarà 14,34 milions d'euros a aquests Plans Complementaris de recerca, que permetran establir col·laboracions entre les administracions davant reptes clau del nostre país, responent així als criteris de la Unió Europea per a l'aplicació de mesures transformadores per a la nostra economia.

Pla Complementari d'Astrofísica i Física d'Altes Energies

Aquest programa pretén impulsar la participació espanyola en la següent generació de projectes internacionals a l'àrea d'astrofísica i física d'altes energies, amb una èmfasi particular en els seus aspectes més tecnològics.

Catalunya participarà en aquest Pla Complementari a través del projecte Tecnologies avançades per a l'exploració de l'univers, que compta amb una inversió total de 14,95 milions d'euros, dels quals el Ministeri de Ciència i Innovació aportarà 7,47 milions i els altres 7,47 milions restants seran a càrrec de la comunitat autònoma.

Catalunya, com a coordinadora del programa, participarà al costat d'Andalusia, Cantàbria, Comunitat Valenciana, Aragó i Illes Balears en aquest Pla Complementari.

Pla Complementari de Materials Avançats

Aquest pla tracta de consolidar l'activitat de R+D+I a l'àrea de materials avançats, recolzant el lideratge científic en línies estratègiques i potenciant la col·laboració entre les comunitats autònomes participants a través d'un programa de recerca, generació i atracció de talent i reforç de les infraestructures científiques existents. També pretén fomentar sinergies entre centres de recerca, centres tecnològics i empreses per accelerar la innovació i el desenvolupament tecnològic.

Catalunya participarà en aquest programa a través del projecto Instal·lació correlativa in-situ per a materials avançats per a energia (In-CAEM), que comptarà amb una inversió total de 15,07 milions d'euros, dels quals el Ministeri de Ciència i Innovació aportarà 8,2 milions i la comunitat autònoma els 6,87 milions restants.

En l'execució d'aquest programa participaran, al costat de Catalunya, les comunitats autònomes d'Aragó, País Basc, Comunitat de Madrid, Castella i Lleó i Comunitat Valenciana, que exercirà com a autonomia coordinadora d'aquest Pla Complementari

116,5 milions d'euros d'inversió en quatre Plans Complementaris

El Reial decret aprovat pel Consell de Ministres aquest dimarts regula la concessió de 116,5 milions d'euros en subvencions a les comunitats autònomes per finançar l'engegada de quatre Planes Complementaris de R+D+I a les àrees de agroalimentació, astrofísica i física d'altes energies, materials avançats i biodiversitat. A aquesta inversió se sumeixi una aportació autonòmica de 84,2 milions d'euros.

El Govern destina més de 15,6 milions d'euros a Catalunya per al desenvolupament de Plans Complementaris de recerca.

Aquests quatre Plans Complementaris se sumen als ja aprovats en 2021, dirigits a les àrees d'energia i hidrogen renovable, ciències marines, comunicació quàntica i biotecnologia aplicada a la salut.

En total, els vuit Plans Complementaris mobilitzaran 444,8 milions d'euros fins a 2025, dels quals el Ministeri de Ciència i Innovació finançarà 285,4 milions d'euros, el 64% del pressupost total, i les CCAA el 36% restant, 159,4 milions d'euros.

Està previst que participin més de 200 centres de recerca i universitats, en els quals treballaran més de 2.000 científics i tècnics de tot el país. A més, es preveu que aquests programes dediquin 152 milions d'euros a nou personal, la qual cosa suposaria la contractació de més de 1.000 investigadors i tècnics.

Cadascun dels Plans Complementaris compta amb la participació d'almenys cinc comunitats autònomes i està coordinat per una comunitat. Sobre la base de les propostes individuals, que reflecteixen les fortaleses de les diferents regions, s'han elaborat programes de treball conjunts a fi de crear sinergies i actuacions conjuntes.